Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Διακοπή καπνίσματος: Πώς δεν θα πάρετε κιλά

Το κάπνισμα είναι αναμφίβολα μια κακή για την υγεία μας συνήθεια αλλά και πολύ δαπανηρή συγχρόνως για την τσέπη μας. Πολλοί από εμάς ταλαιπωρούνται ακόμα και με τη σκέψη της διακοπής του καπνίσματος μιας και οι μαρτυρίες που υπάρχουν από πρώην καπνιστές και διάφορες έρευνες είναι αρκετές ώστε να μας κάνουν να το σκεφτούμε και δεύτερη φορά. Το κυριότερο που μας απασχολεί είναι σίγουρα η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του. Γιατί όμως καπνίζουμε;

Το τσιγάρο περιέχει πίσσα, νικοτίνη, αμμωνία, ασετόν και μονοξείδιο του άνθρακα. Αρχικά με την πράξη αυτή του καπνίσματος ο οργανισμός δυσκολεύετε να συνηθίσει τις βλαβερές αυτές ουσίες, καθώς περνάει όμως ο καιρός και αυξάνετε ο αριθμός των τσιγάρων ανά ημέρα τότε ο οργανισμός μας αναγκάζετε να συμβιβαστεί με τη συνήθεια αυτή και να δεχτεί όλο και περισσότερο όγκο καπνού μαζί με τις βλαβερές ουσίες που εμπεριέχονται μέσα σε αυτόν. Τελικά οι καπνιστές θεωρούν ότι το τσιγάρο τους είναι απαραίτητο χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι είναι εθισμένοι στην πράξη του καπνίσματος και όχι σε αυτούσιο το τσιγάρο. Έτσι όταν επιχειρούν να διακόψουν, τα χέρια και το μυαλό φαίνεται ότι έχουν άλλη άποψη!

Το φαγητό λοιπόν είναι η εύκολη λύση για να απασχολήσουμε τα χέρια μας και το μυαλό μας. Αντικαθιστούμε την πράξη δηλαδή του καπνίσματος με την κατανάλωση τροφής. Οι λύσεις στο πρόβλημα αυτό; Πολλές και εύκολες.
Αρχικά υιοθετούμε ένα πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει:

·        Μικρά και συχνά γεύματα χαμηλά σε θερμίδες από τα οποία το ένα να είναι σπιτικό φαγητό. Άλλες επιλογές: φρούτα, σαλάτες, δημητριακά, κράκερς και σνακς χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τα χέρια μας απασχολημένα.
·        Σταθερές ώρες γευμάτων.
·        Κατανάλωση ενός ποτηριού την ημέρα με γάλα (περιέχει βιταμίνη C που βοηθά στην προστασία των πνευμόνων)
·        Φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας ξηρούς καρπούς και φρούτα σε περίπτωση “λιγούρας”
·        Αντικαθιστούμε τα σνακς πούσια σε λιπαρά με αυτά που είναι πιο υγιεινά π.χ. αν για δεκατιανό καταναλώναμε τυρόπιτα καλό θα ήταν να την αλλάξουμε με κουλούρι. Άλλες επιλογές: αλλάζουμε τυρί, γιαούρτι, γάλα σε light
·         Αποφεύγουμε γεύματα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά καθώς επίσης και την κατανάλωση του αλκοόλ που όπως φαίνεται αυξάνετε μετά τη διακόπη του καπνίσματος.
·        Τέλος πίνουμε πολύ νερό για την αποβολή πτυέλων.


Το δεύτερο βήμα είναι να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μιας και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αποτρέπει την ανάγκη του οργανισμού μας για πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της άσκησης και κρατάει το μυαλό μας απασχολημένο. Ως επίσεις αυξάνει το βαθμό των καύσεων στον οργανισμό μας που σίγουρα έχουν μειωθεί μετά τη διακόπη του καπνίσματος λόγω της έλλειψης νικοτίνης που ως γνωστό έχει αναβολική δράση στο μεταβολισμό μας.

Τέλος η επίτευξη του στόχου μας απαιτεί οπωσδήποτε πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Η επιτυχία της διακοπής του τσιγάρου θα ανταμειφθεί με υγεία και ευεξία. Σε περίπτωση που παρασυρθείτε και κάνετε ενα τσιγάρο ή φάτε λίγο παραπάνω μην εγκαταλείψετε, απλά συνεχίστε τη προσπάθεια σας από εκεί που την αφήσατε.

Μαρία Αλεξιάδου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

1 σχόλιο: