Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Στο γραφείο μας καθημερινά δεχόμαστε διάφορα ερωτήματα που σχετίζονται με τα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής των ατόμων που παρακολουθούμε. Το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε παρατηρήσει είναι όταν ένα άτομο ξεκινώντας το πρόγραμμα διατροφής παρουσιάζει ταυτόχρονα μειωμένη συχνότητα κένωσης. Αυτό οφείλετε σε δύο παράγοντες: στο άγχος που προκαλείτε στο άτομο από την μείωση του όγκου της τροφής και ο περιορισμένος αριθμός επιλογών. Αλλά ποιός είναι στα αλήθεια ο ορισμός της δυσκοιλιότητας; Δυσκοιλιότητα θεωρείται ότι υπάρχει όταν δεν εκκενώνεται το έντερο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Το πρόβλημα αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί από την αρχή μιας και μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της μείωσης βάρους.
Το σύμπτωμα αυτό οφείλεται τελικά στο ότι δεν καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό με αποτέλεσμα την διόγκωση των κοπράνων και την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης προκαλούν κορεσμό μιας και δεν πέπτωνται από τον οργανισμό. Η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών συνίσταται σε 25-35 γραμμάρια, αλλά έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος Κύπριος καταναλώνει πολύ μικρότερη ποσότητα ακόμα και σε περίοδο που δεν ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα διατροφής.

Για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε θα πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα φυτικών ινών του προγράμματος διατροφής. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι η αύξηση συγκεκριμένων ειδών λαχανικών και φρούτων που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Το πορτοκάλι, η μπανάνα, η φράουλες, το αχλάδι και το ροδάκινο με τη φλούδα, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες είναι τα φρούτα που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου. Ως επίσης η μπάμιες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα χόρτα (ραδίκια, σπανάκι), είναι τα λαχανικά που εκτός από τον κορεσμό δίνουν και τη λύση στη δυσκοιλιότητα. Φυτικές ίνες δεν βρίσκουμε μόνο στα φρούτα και λαχανικά, αλλά και στα προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί, δημητριακά με πίτουρο σιταριού ή βρώμης, σιτάρι , ρύζι αποφλοιωμένο, καλαμπόκι, αρακάς, πατάτα με τη φλούδα και όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Συν Αθηνά και χείρα κίνει όμως, αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή δεν είναι αρκετό. Η αύξηση της κατανάλωσης νερού έχει σημαντική συμβολή στην κινητικότητα του εντέρου μιας και όπως έχω αναφερθεί και πιο πάνω οι φυτικές ίνες διογκώνονται με την απορρόφηση του νερού. Σημαντικό ρόλο έχει και η άσκηση. 20 με 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν  να βοηθήσουν πραγματικά στη λειτουργία του εντέρου και στο αδυνάτισμα.


Αλεξιάδου Μαρία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΣΕΥΠ Κρήτης
Παράρτημα Σητείας Διατροφής και Διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου