Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΣΤΡΑΠΗ

Όλοι σίγουρα θα έχουμε περάσει από ένα στάδιο της ζωής μας όπου για κάποια στιγμή δε μπορούσαμε να ελέγξουμε το βάρος μας, τρώγοντας υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού και γλυκών. Αυτό το ανεξέλεγκτο διατροφικό παραλήρημα μπορεί να ήταν αποτέλεσμα μιας αγχωτικής περιόδου της ζωής μας, θανάτου αγαπημένου προσώπου, πανεπιστημιακών εξετάσεων, ακόμα και μιας απογοήτευσης. Το φαγητό για τους περισσότερους από εμάς λειτουργεί σαν αντιπερισπασμός, δηλαδή όσο ασχολούμαστε με αυτό τα προβλήματά μας εξαφανίζονται μαγικά. Τι γίνετε όμως με τα κιλά που έχουμε αποκομίσει από αυτή τη σύντομη σχέση μας με το φαγητό στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας;
Στη προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος καταφεύγουμε σε διάφορους τρόπους απώλειας κιλών. Κάποιοι από αυτούς είναι και οι δίαιτες αστραπή που μας υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, μειωμένο αίσθημα πείνας και απεριόριστη ποσότητα τροφίμων συγκεκριμένης ομάδας. Μερικές από αυτές τις πολλά υποσχόμενες δίαιτες είναι:
  •  Δίαιτα Άτκινς: Πρόσληψη απεριόριστων ποσοτήτων πρωτεϊνούχων και λιπαρών τροφών. Ελαχιστοποιημένη πρόσληψη υδατανθρακούχων τροφών. Γρήγορη απώλεια βάρους αποτελούμενη από υγρά. Επικίνδυνη για άτομα με αδιάγνωστη νεφρική ανεπάρκεια, προκαλεί πονοκεφάλους και τριχόπτωση και επισπεύδει την εμφάνιση αρθρίτιδας.
  • Δίαιτα Beverly Hills: Κατανάλωση μόνο φρούτων για δέκα ημέρες. Ισχυρίζεται ότι τα φρούτα δρουν ως λιποδιαλύτες. Γρήγορη απώλεια βάρους που προκαλεί αφυδάτωση, διάρροια και έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. [1]
  • Zone Diet: Πρόσληψη κυρίως πρωτεϊνών. Οι αντενδείξεις; Διαβήτης ΙΙ, οστεοπόρωση και δυσλειτουργία των νεφρών.
  • Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: Γνωρίζουμε ότι με την ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, μειώνεται το αίσθημα της πείνας. Η δίαιτα αυτή λοιπών επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψωμί ολικής), οι οποίοι προκαλούν την ήπια αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς την ήπια έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η απώλεια βάρους σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στο ότι τρώμε λιγότερο.
  • Υδρική Δίαιτα: Περιλαμβάνει μόνο υγρά, είναι χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης, δεν εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα συστατικά για στον οργανισμό και είναι μια περιοριστική δίαιτα.
Συμπέρασμα: Ο σημαντικός περιορισμός της τροφής, η μονοφαγία και ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, μπορούν να είναι καταστροφικοί παράγοντες για τον οργανισμό. Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να αποφέρει απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού αλλά και απώλεια αποθεμάτων γλυκογόνου. Η μακροχρόνια τήρηση αυτής της διατροφικής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε έλλειψη βιταμινών, γλυκόζης, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Πηγές:
1. http://www.dietup.gr/antras/diatrofi/1092.html

Αλεξιάδου Μαρία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΣΕΥΠ Κρήτης
Παράρτημα Σητείας Διατροφής και Διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου