Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΤΣΑ: Ένοχη ή Αθώα;

Τι να ‘χαμε, τι να ‘χαμε, ένα κομμάτι πίτσα ε; Ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα με ζαμπόν, ντομάτα, φέτα, ρίγανη, να στάζει το τυράκι από πάνω... Ναι τελικά ένα μεγάλο τραγανιστό και ζεστό κομμάτι πίτσας παρακαλώ. Τώρα θα μου πείτε να σταματήσω να σας κολάζω και ότι κάνετε δίαιτα και τέτοια. Έλα όμως που με αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι πίτσας που μόλις περιέγραψα πιο πάνω και σας κόλασα, δε πρόκειτε να χαλάσετε καμία δίαιτα και καμία σιλουέτα! Σταματήστε να με κοιτάτε με γουρλωμένα μάτια και  ακολουθήστε με, θα σας πω αμέσως, ακριβώς τι συμβαίνει.

Ζύμη: Όταν θα επιλέξουμε τη ζύμη της πίτσας μας, μπορούμε να ζητήσουμε να είναι λεπτό το φύλλο και ψημένο στον ξυλόφουρνο. Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε και οι ίδιες τη ζύμη με τα πολύ απλά υλικά: αλεύρι, μαγιά, γιαούρτι και κάποια μπαχαρικά για να πάρει γεύση η ζύμη μας.

Σάλτσα: Καλά ε, το καλύτερο μέρος της πίτσας. Η σαλτσούλα μας λοιπόν αποτελείτε σίγουρα από ντομάτα, βασιλικό, μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο.

Ντομάτα: Υπεύθυνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης, των καρδιοπαθειών και της παχυσαρκίας. Μόνο 35 θερμίδες η μία και περιέχει βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης η ντομάτα καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και με τη γνωστή ουσία σε όλους το λυκοπένιο προλαμβάνει τον καρκίνο, προστατεύει τους πνεύμονες από περιβαλλοντικές ουσίες και τέλος προλαμβάνει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μια αιτία που προκαλεί τύφλωση στους ηλικιωμένους.

Ελαιόλαδο: Περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φαινόλες, τοκοφερόλες, ελευρωπαϊνη, σκουαλένιο, φυτικές ίνες, μέταλλα, μονοακόρεστα λιπαρά  οξέα, και άλλα στοιχεία  απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ιδιαίτερο άρωμα του  ελαιολάδου  συμβάλλει  στην καλύτερη απορρόφηση των ωφέλιμων συστατικών της τροφής π.χ. φυσικών αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό.

Κρεμμύδι: Φτωχό σε θερμίδες και νάτριο χωρίς χοληστερίνη. Έχει αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο. Ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Βοηθάει στη πρόληψη της οστεοπόρωσης. Περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ. Δρα ως φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου. Η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερί­νης, καθώς και την υψηλή ­αρτηριακή πίεση. Αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση κρεμμυδιού να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος.

Φέτα: Πλούσια σε βιταμινες, ασβέστιο, λίπος, λακτόζη, καζεΐνη, υδατάνθρακες, σάκχαρα και πρωτεΐνες. Τα ίδια συστατικά έχει και το γάλα, από το οποίο παράγεται. Το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει πολύ μικρότερο όγκο από το γάλα και συνέπεια αυτού είναι να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Γαλοπούλα: Έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό.

Πιπεριές: Καλή πηγή βιταμίνης C, καροτενοειδών, φυτικών ινών και καλίου. Mια ωμή πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Oι πιο ώριμες πιπεριές, είναι και πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. H κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς φαίνεται, σύμφωνα με μελέτες, ότι μειώνει την όρεξη, την πρόσληψη λίπους και καταστέλλει την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ. H καψαϊκίνη, μια ουσία που ουσιαστικά ευθύνεται για την έντονη καυτερή γεύση ορισμένων πιπεριών, θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους ως ισχυρό παυσίπονο.Mάλλον δεν είναι τυχαία η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε καυτερά φαγητά, αφού η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να παράγει ενδορφίνες (φυσικά αναλγητικά), που προκαλούν ευφορία.

Καλαμπόκι: Είναι πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην διόγκωση των τροφών και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας, καθαρίζουν το έντερο, χαμηλώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια καροτονοειδή ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει από τον καρκίνο των πνευμόνων. Το καλαμπόκι περιέχει ακόμα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, της κυριότερης αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους. Είναι πλούσιο σε θειαμίνη (Β1) και βοηθά στη καλή λειτουργία της μνήμης, πιθανόν ακόμα και στη μείωση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Το λίπος του καλαμποκιού είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ που βοηθά στην καλή επιδερμίδα.

Μανιτάρια: η γεύση τους, όταν καταναλώνονται ψητά, μοιάζει με αυτήν του κρέατος, και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας, παρόμοιες με αυτές του κρέατος, χωρίς ωστόσο να περιέχουν τοξίνες, λίπη και χοληστερίνη. Aποτελούν εξαιρετική τροφή, καθώς δεν περιέχουν σάκχαρα, αλλά πολλές φυτικές ίνες και μεγάλο ποσοστό τριών βιταμινών του συμπλέγματος B (ριβοφλαβίνη, νιασίνη και πανθεϊκό οξύ). Δεν περιέχουν νάτριο και έτσι μπορούν να καταναλώνονται από άτομα με υπέρταση. Aποτελούν ιδανική τροφή για όσους προσέχουν το βάρος τους, επειδή περιέχουν λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Eπιπλέον, περιέχουν κατά 90% νερό, και γι’ αυτό προκαλούν πιο εύκολα κορεσμό. Eίναι πλούσια σε σημαντικά μικροϊχνοστοιχεία, όπως χαλκό και σελήνιο. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.

Τι θα λέγατε τελικά για ένα κομμάτι πίτσα;

Αλεξιάδου Μαρία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου