Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΣΠΡΙΑ: ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Μας προσφέρουν βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες, είναι αντικαρκινικά, φτωχά σε λιπαρές ουσίες, ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και είναι φτηνά να τα αγοράσεις. Ο λόγος φυσικά για τα όσπρια, ένα πανίσχυρο είδος διατροφής και αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, που η αναγνωσιμότητα του έχει βελτιώσει το βιοτικό μας επίπεδο. Ποια τρόφιμα όμως ανήκουν στα όσπρια;

Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, το λουβί, τα μπιζέλια, τα φιστίκια, η σόγια, τα χαρούπια, το τριφύλλι, ο βίκος, τα λαθούρια και μερικά είδη λούμπινων είναι μερικά από τα τρόφιμα, βρώσιμα για τον άνθρωπο, που ανήκουν στα όσπρια. Η σόγια δε, κατέχει την πρώτη θέση στην ομάδα των οσπρίων μιας και από αυτήν παράγονται πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα προϊόντα όπως γάλα, τυρί, κρέας και βούτυρο.

Αναλυτικότερα, τα όσπρια χρησιμοποιούν μηχανισμούς για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα μέσω των φυτικών τους ινών. Έχει γίνει πλέων γνωστό ότι οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό δίνει το αποτέλεσμα της δέσμευσης της χοληστερόλης και την αποβολή της από το έντερο. Η μείωση λοιπών της χοληστερόλης συνεπάγετε με την πρόληψη της στένωσης των αρτηριών, της στεφανιαίας νόσου και του διαβήτη.

Οι ισοφλαβόνες είναι ουσίες που βρίσκονται στα όσπρια και πιθανών ευθύνονται για την αναστολή της ανάπτυξης κάποιων καρκινικών κυττάρων. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες και φαίνετε ότι σχετίζονται επίσης με την πρόληψη της στένωσης των αρτηριών μιας και καταστέλλουν την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.
Τέλος τα όσπρια ενδείκνυνται για τη μείωση του σωματικού βάρους μιας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λίπους αλλά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε είναι σίγουρα ιδανικά για διαβητικούς.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα όσπρια πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος μέσα σε πάνινα σακουλάκια έτσι ώστε να μπορούν να αναπνέουν.


Αλεξιάδου Μαρία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΣΕΥΠ Κρήτης
Παράρτημα Σητείας Διατροφής και Διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου