Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ… ΓΛΥΚΑ

Η ίδια ερώτηση ξανά και ξανά! “Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, πώς μπορώ να χάσω βάρος χωρίς να τα στερηθώ;” Ο καθένας θα ξέρει ότι αποκαλύπτοντας το επάγγελμά του (όποιο και αν είναι αυτό), ενώ βρίσκετε σε κάποια παρέα, τότε ξεκινάει να δέχεται ατελείωτες ερωτήσεις. Η πιο πάνω ερώτηση λοιπόν μπορώ να πω ότι έχει κερδίσει την πρώτη θέση στο top10 του ερωτηματολογίου που έχω φτιάξει μαζεύοντας τις δικές σας ερωτήσεις. Τα γλυκά έχουν περισσότερο ευεργετική επίδραση πάνω στην υγεία μας και στον οργανισμό μας, παρά αρνητική. Είναι ένοχα μόνο, όταν εμείς τα καταναλώνουμε σε λάθος συχνότητα και ποσότητα. Τι εννοώ;
Τα γλυκά παντός είδους έχουν τεράστια διατροφική αξία μιας και περιέχουν αυγά, κακάο, αλεύρι, βούτυρο ή λάδι, ζάχαρη, γάλα. Μερικά από αυτά τα συστατικά βοηθούν στην καταπολέμηση της υπογλυκαιμίας, στην πνευματική εργασία (διάβασμα, συγγραφή), στην κατάθλιψη και μπορούν να είναι και αφροδισιακά. Μπορούν ως επίσης να καταπολεμήσουν κάποιες μορφές καρκίνου αλλά και το στρες. Πιο αναλυτικά:
1.    Κακάο: περιέχει σε μεγάλη ποσότητα προστατευτικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες αλλά και τη γήρανση. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι πολυφαινόλες που περιέχει ενδέχεται να μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, η οποία συνδέεται µε τη θρόμβωση. Επίσης φαίνεται ότι το κακάο διαθέτει και ουσίες που προκαλούν διαστολή των αιµοφόρων αγγείων, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπέρτασης βοηθώντας κατ’ επέκταση στη μείωση του κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Η θεοβρωµίνη που περιέχει θεωρείται ότι βοηθάει και στην καταπολέμηση του βήχα. Τέλος περιέχει σεροτονίνη όπου βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
2.    Αυγό: Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή. Περιέχει αλβουμίνη ένα ηπατικό ένζυμο που έχει καθοριστικό ρόλο για τις ζωτικές λειτουργίες του ήπατος.
3.    Ζάχαρη: ένας απλός υδατάνθρακας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας σαν καύσιμο. Η τροφή του εγκεφάλου.
4.    Γάλα: αποτελείται από νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα και βιταμίνες. Συμβάλει στην αποβολή λίπους από τον οργανισμό.
Τα γλυκά λοιπόν πρέπει να καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα και συχνότητα για να μην χάσουν τιε ευεργετικές τους ιδιότητες. Το ιδανικό θα ήταν να γίνετε η κατανάλωσή τους αμέσως μετά τα γεύματα και ποτέ με άδειο στομάχι ή πριν τον ύπνο.

Πίνακας
Ονομασία προϊόντος
Θερμιδική αξία ανά μερίδα προϊόντος (θερμίδες)
Μπισκότα γεμιστά (30 γρ.) 150kcal
Μπισκότα (30 γρ.) 135kcal
Μπισκότα με επικάλυψη σοκολάτας (30 γρ.) 140kcal
Μπισκότα ολ. άλεσης (30 γρ) 130kcal
Μπάρες δημητριακών (1 τεμάχιο) 60-120kcal
Κρουασάν  (1 τεμ.) 323kcal
Κρουασανάκι (30 γρ.) 160kcal
Παγωτό κρέμα βανίλια (1 μπάλα) 100kcal
Παγωτο σοκολάτας γάλακτος 125kcal
Παγωτο παρφέ 200kcal
Παγωτό χωνάκι 290kcal
Παγωτο ξυλάκι 300kcal
Γρανίτα 70-100kcal
Κρέμα καραμελέ 170kcal
Μους σοκολάτας 160kcal
Τιραμισού 250kcal
Προφιτερόλ 270kcal
Ρυζόγαλο 190kcal
Σοκολάτα γάλακτος (100 γρ) 500 -550kcal
Σοκολάτα υγείας (100γρ.) 490-540kcal
Μιλκ σέικ (250 ml) 290-410kcal
Μηλόπιτα 240kcal
Γαλακτομπούρεκο (100 γρ) 220kcal
Διπλες (30 γρ) 84kcal
Καρυδόπιτα  (100 γρ) 270kcal
Κέικ (30 γρ) 100kcal
Κουλουράκια (30 γρ.) 120kcal
Κουραμπιές (30 γρ.) 160kcal
Μελομακάρονο 108kcal
http://fanimelissia.blogspot.com/2010/08/blog-post_2302.html


Αλεξιάδου Μαρία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΣΕΥΠ Κρήτης
Παράρτημα Σητείας Διατροφής και Διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου