Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Διατροφή αμέσως μετά την προπόνηση


Όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζουμε τα πιο σημαντικά γεύματα στη διατροφή μας για την εξασφάλιση της βέλτιστης απόδοσης είναι το πρωινό και το μεταπροπονητικό και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της προπόνηση καταναλώνουμε ένα μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων από τις αποθήκες ενέργειας των μυών μας, το γλυκογόνο, γι’αυτό θα πρέπει να γίνετε η άμεση αναπλήρωσή του μετά την προπόνηση. Για να διασφαλίσουμε γρήγορη ανάρρωση, καλύτερη απόδοση για την επόμενη προπόνηση και για να μπορέσει ο οργανισμός μας να βρεθεί σε αναβολική κατάσταση στον κατάλληλο χρόνο.

Όταν αναφερόμαστε σε ένα μεταπροπονητικό γεύμα αυτό περιλαμβάνει εκτός το φαγητό και υγρά. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της προπόνησης ξέρουμε ότι πάντα έχουμε απώλεια υγρών, έτσι προτεραιότητα μετά την άσκηση έχει η αναπλήρωση τους. Την ενυδάτωση του οργανισμού μας μπορούμε να τη πετύχουμε με τη ζύγισή μας πριν και μετά την προπόνηση και τη λήψη υγρών 600-700ml για κάθε 0,5 κιλό που έχουμε χάσει.

Σημαντικό είναι μετά την αναπλήρωση των υγρών, να γίνει η αναπλήρωση του γλυκογόνου. Γενικά οι υδατάνθρακες που συνιστώντε σε περιπτώσεις διατροφής για αύξηση μυικού όγκου είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή αργής απορρόφησης. Το μεταπροπονητικό γεύμα όμως αποτελεί εξαίρεση μιας και ο οργανισμός μας απαιτεί άμεση αναπλήρωση της απώλειας θρεπτικών συστατικών που έχει υποστεί κατά την προπόνηση. Ο συνδιασμός γεύματος πρωτεΐνης με υδατάνθρακα μετά την προπόνηση επιτυγχάνει ακριβώς αυτό, διαπλασιάζει δηλαδή την ανταπόκριση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την ταχύτερη εναποθήκευση γλυκογόνου. Ένα μετπροπονητικό γεύμα για παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελείτε απο ασπράδια αυγού με μπανάνες. Προσοχή όμως στο υπερβολικό ποσοστό πρωτεΐνης γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση ενυδάτωσης και αναπλήρωση γλυκογόνου.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών όταν γίνετε σωστά κάνει θαύματα. Μας παρέχει αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ανοικοδόμηση του μυικού ιστού που πολύ πιθανών να έχει υποστεί φθορά κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, αυξάνει την απορρόφηση νερού από το έντερο, βελτιώνει την ενυδάτωση των κυττάρων και τέλος τονώνετε το ανοσοποιητικό μας σύστημα χωρίς να ανησυχούμε για τυχών λοιμώξεις και κρυολογήματα σε ανύποπτο χρόνο.

Καλή προπόνηση!

 

Μαρία Αλεξιάδου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου