Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

H διατροφή στις μέρες μας

Η διατροφή είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί πάντοτε. Οι διατροφικές συνήθειες της κάθε εποχής διαφοροποιούνταν αναλόγως των στοιχείων που είχαν οι εκάστοτε επιστήμονες για την κάθε ασθένεια που εμφανιζόταν. Στις μέρες μας όμως εκτός από τις ασθένειες, σε έξαρση είναι και το κοινωνικό μας status.  Είναι τελικά το lifestyle η καινούρια ασθένεια τις εποχής μας;

Σχεδόν πάντοτε, όταν είμαστε μαζί με συναδέλφους κατά τη διάρκεια του διαλείμματός μας ή στο σπίτι με φίλους ή ακόμα και όταν είμαστε μόνοι καταφεύγουμε στην εύκολη λύση: το delivery. Το γρήγορο φαγητό έχει μπει για τα καλά στους ρυθμούς τις καθημερινότητάς μας. Τα ΜΜΕ συμβάλλουν στην διαμόρφωση τέτοιων βλαβερών συμπεριφορών, μέσω των οποίων αυξάνεται η κατανάλωση σνακ πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα φτωχά σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το άγχος λόγω έλλειψης χρόνου δρα καταλυτικά ώστε μερικοί από εμάς να καταναλώνουν ένα ή δύο μόνο γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κακή διατροφή ή και η έλλειψη πολλές φορές διατροφικής αγωγής είναι το αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης βιταμινών και αυτό φυσικά οδηγεί στην εμφάνιση αρκετών ασθενειών όπως διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία), διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου), αβιταμίνωση, αναιμία, διαβήτη, αύξηση αρτηριακής πίεσης. Έρευνες αναφέρουν ότι 30% έως 40% των καρκίνων σχετίζονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες, το βάρος μας και την σωματική μας δραστηριότητα. Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι το 60% έως 70% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν εάν έχουμε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, εξασκούμαστε συστηματικά, έχουμε ένα κανονικό βάρος για το σώμα μας και διακόψουμε το κάπνισμα.

Ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, βοηθούμε τον οργανισμό μας αλλά και το περιβάλλον. Τα έτοιμα γεύματα βασίζονται πολύ περισσότερο στο κόκκινο κρέας και είναι γνωστό ότι για να παραχθεί ένα κιλό κόκκινο κρέας, απελευθερώνονται 15-20 κιλά αερίων του θερμοκηπίου. Τα μαγειρεμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά, που αγοράζουμε από τις υπεραγορές για να αποφύγουμε το μαγείρεμα στο σπίτι, διατίθενται σε συσκευασίες που καταναλώνουν αχρείαστα περιβαλλοντικούς πόρους και μολύνουν το περιβάλλον (χαρτί, πλαστικό, γυαλί κ.λπ.)

Με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε τα παιδιά μας από μικρά να αγαπάνε και να σέβονται το περιβάλλον, έτσι πρέπει να τα μάθουμε από μικρά να αγαπάνε και να σέβονται το σώμα τους και την υγεία τους. Η μάθηση για σωστή διατροφική συμπεριφορά ξεκινάει από την μέρα που γεννιόμαστε. Ας δώσουμε λοιπόν το καλό παράδειγμα επιλέγοντας υγιεινές τροφές διατηρώντας σταθερά αξιόλογες διατροφικές προτιμήσεις.


Αλεξιάδου Μαρία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΣΕΥΠ Κρήτης
Παράρτημα Σητείας Διατροφής και Διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου