Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΖΥΓΑΡΙΑ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ

Το ζύγισμα, σε περίπτωση που ακολουθούμε μια διατροφική αγωγή για να πάρουμε ή να χάσουμε κιλά, αν και αναπόφευκτο μπορεί να γίνει βασανιστικό. Οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων μπορούν να γίνουν εμφανή ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα δείξει η ζυγαριά. Το συγκεκριμένο εργαλείο μέτρησης μπορεί να επηρεάσει απίστευτα τους στόχους μας, το διατροφικό μας πρόγραμμα και μπορεί ακόμα να αλλάξει το κίνητρο που μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία. Μήπως τελικά πρέπει να δούμε τη ζυγαριά με άλλο μάτι;   
Η ζυγαριά είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείτε για τη μέτρηση του συνολικού μας βάρους. Το συνολικό μας βάρος αποτελείτε από την άλιπη, τη λιπώδη μάζα και το νερό. Όταν το καθημερινό σιτηρέσιο μας υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα σε θερμίδες τότε η ένδειξη της ζυγαριάς ανεβαίνει (αυτό αποκλείει κάποιες παθήσεις π.χ. άτομα με θυρεοειδή, επίσης η έλλειψη ύπνου μπορεί  να επηρεάσει το αποτέλεσμα του ζυγού, τα δύο και μόνο γεύματα για ολόκληρη τη μέρα, οι εξαντλητικές δίαιτες και φυσικά άτομα υπερβολικά αγχώδη).

Το μη επιθυμητό αποτέλεσμα της μπορεί να μας οδηγήσει στις πιο κάτω λανθασμένες σκέψεις και συμπεράσματα: ºΔεν έχω χάσει καθόλου κιλά αυτή την εβδομάδα οπότε ας ξεκινήσω να τρώω ότι έχω στερηθεί. ºΈχω χάσει περισσότερα από ένα κιλό μέσα σε μία εβδομάδα οπότε αυτή η δίαιτα είναι καλή. ºΈχασα λιγότερο από ένα κιλό αυτή την εβδομάδα, δε θα ξαναβγώ έξω για φαγητό. ºΔεν έχω χάσει αρκετά κιλά αυτή την εβδομάδα, πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο.
 
Η επιτυχία όμως δεν βρίσκετε στην απώλεια κιλών αλλά στο να μάθουμε να ακολουθούμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για το καλό της υγείας μας. Μέσα από την προσπάθεια μας αυτή πρέπει να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας το γεγονός ότι  μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά προς το καλύτερο. Επίσης μαθαίνουμε πως συμπεριφέρεται το κάθε τρόφιμο στον οργανισμό μας για τη σωστή του λειτουργία και πώς να αντιλαμβανόμαστε τις κρίσεις βουλιμίας, υπερφαγίας και την αντιμετώπιση τους. Τέλος επιτυχία θεωρείτε όταν έχουμε μάθει να βάζουμε μηνιαίους στόχους που όταν τους βγάζουμε εις πέρας τότε βάζουμε τους επόμενους και αποφεύγουμε να ζυγιζόμαστε όταν ξέρουμε πως το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας.

Αλεξιάδου Μαρία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΣΕΥΠ Κρήτης
Παράρτημα Σητείας Διατροφής και Διαιτολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου